pátek 9. prosince 2011

Sushi

Maki sushi


Sushi patří mezi má nejoblíbenější jídla a konečně mi byla dopřána ta radost, udělat si nějaké i doma. Díky ségra :-)

Sushi - 8 rolek (48 kousků)
  • 4 řasy Nori
  • 220g rýže na Sushi nebo i Arborio
  • 400 - 500 ml vody
  • 2-3 PL rýžového octa
  • 1-1,5 PL cukru
  • 1-1,5 Čl soli
  • náplň podle chuti (avokádo, syrový tuňák či losos, krevety, krabí tyčinky, okurka)
  • k podávání - wasabi, sójová omáčka
  • potravinářská fólie
  • bambusová podložka
Postup
  1. Rýži propláchneme pod studenou vodou, aby se pročistila.Dáme ji do hrnce s vodou, přivedeme k varu a nezakryté vaříme na prudkém ohni 2-3 minuty, aby se zavařila. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté rýži přikryjeme a vaříme na mírném ohni přibližně 4 minuty, než se z hrnce vypaří všechna voda. Rýži stáhneme z ohně a necháme 10 minut odpočinout.
  2. Mezitím si připravíme v misce směs octa, cukru a soli. Rýži vyndáme z hrnce do mísy a přidáme připravený nálev. Velmi lehoučce a krátce rýži promícháme a necháme ji vychladnout.
  3. Na podložku rozprostřeme fólii a půl plátku řasy Nori. Na ní klademe tenkou vrstvu rýže (kolem půl centimetru - záleží na délce řasy). Do první třetiny položíme náplň nakrájenou na nudličky. Pomocí podložky pevně zarolujeme. Řasa by měla být hned na kraji podložky a podložka by se měla spíš po sobě sunout, než rolovat do ruličky.
  4. Rolku překrojíme napůl, dáme vedle sebe a poté překrojíme na třetiny a můžeme podávat.




Tipy
  • na krájení použijte ostrý nůž a krájejte rychle, aby se rolka nezplacatěla 
  • podávejte s mističkou sójové omáčky a troškou wasabi - raději otestujte, jak moc je pálivé, protože pak by to mohlo být spíše nepříjemné
Dobrou chuť!


P.S.: Vím, že nejsem profík a tak to berte jen tip od nadšeného začátečníka.

2 komentáře: