neděle 27. února 2011

Cranberry cake with white chocolate


Brusinkový dort s bílou čokoládou

Dortík jsem dělala ku příležitosti narozenin a tak ho nemám rozkrájený, protože v době krájení nebyl po ruce ani foťák ani světlo, ale pro velký úspěch ho budu dělat v dubnu zase a to přidám fotku vnitřku ;)

Těsto
  • 4 vejce
  • 90g cukru krupice
  • 80g polohrubé mouky
  • 1 ČL PDP
  • tuk na vymazání formy
  • 2 PL brusinkového kompotu
  • hrst sušených brusinek
  • 2 PL kakaa
Náplň
  • 1 polotučný tvaroh
  • 1-2 PL mléka
  • cukr dle chuti
  • hrst sušených brusinek
  • půl bílé čokoládové polevy
Zdobení
  • 1 a půl bílé čokoládové polevy
  • půl tabulky čokolády na vaření
Poznámka: Předem říkám, že jsem se dopustila několika chyb a pokusím se je v receptu popsat, abyste se jich vyvarovali. Příště ho také nebudu dělat polévaný, ale zdvojnásobím množství krému a vršek potřu jím a posypu zbylými brusinkami. Takhle jsem to udělala jen kvůli přenosu;)

Postup:

  1. Troubu předehřejeme na 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Dortovou formu o průměru 23cm vymažeme máslem. 
  2. Z bílku vyšleháme tuhý sníh. Žloutky utřeme s cukrem do pěny a přisypáváme mouku s PDP a kakao. Vsypeme sušené brusinky. Kdyby se Vám těsto zdálo moc tuhé, tak do něj přidávejte po lžičkách horkou vodu, ale maximálně 2 lžičky.
  3. Do těsta pak pomalu pomocí kovové lžíce vmícháme sníh, aby hmota byla nadáchaná. Pak jí vlijeme do formy a dáme péct na 20-25 minut. Při zabodnutí špejle do korpusu by se na ní neměli usadit drobečky. Po vyndání necháme vychladnout a po vychladnutí zorřízneme a spodní polovinu potřeme brusinkovým kompotem.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Utřeme tvaroh s cukrem a mlékem, aby konzistence byla tuhá, ale mazlavá a chuť nebyla příliš sladká, ale ne kyselé. Rozpustíme bílou čokoládovou polevu a necháme ji vychadnout (já ji nenechala a udělaly se mi hrudky, ale naštěstí to působilo prostě jen jako kousky čokolády a chuť byla i tak dobrá).
  5. Spodní krpus potřeme krémem, posypeme hrstí sušených brusinek a přiklopýme druhou polovinou korpusu.
  6. Ve vodní lázní si mezitím rozpustíme čokoládu na vaření a zbylou bílou polevu (použila jsem tu, která se rozpouští v mikrovlnné troubě). Pak jen dort polijeme bílou polevou a necháme postupně ze středu stéct. Rozpuštěnou čokoládu na vaření vložíme do pytlíku, kde nastřihneme růžek na milimetrovou mezeru a zdobíme. 
Jak říkám, dort příště udělám jinak, ale s tím asi pak také udělám nový článek ;) Přeji dobrou chuť všem brusinkovým maniakům!

18 komentářů:

  1. Vypadá vážně skvěle. Nemůžu se dočkat, až to vyzkouším! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. vypada vazne uzasne,delas mi chute :D
    na mem blogu probiha giveaway,zucastni se pokud chces :)
    www.vanillalipstick.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. hmmm that looks delicious!! love your blog <3
    xo

    OdpovědětVymazat
  4. mmmmm nekdy az bude hodne casu ... :P

    OdpovědětVymazat
  5. Dala bych si brusinkovy dort hned.

    OdpovědětVymazat
  6. muselo to byt skvele!
    kdyztak koukni na muj blog, muzes se zucastnit giveaway:) www.michelle-moi.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. vyzera to uplne uzasne a aj postup mi pride celkom v poho:)

    OdpovědětVymazat
  8. Díky moc! :-) Ano, sukně s tílkem :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Olala, tak ten vypadá úplně k sežrání :D

    http://cheerful-blowball.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  10. Well-done.

    Happy Weekend.

    Dr. Russ Murray

    OdpovědětVymazat