sobota 12. února 2011

Mushroom risotto


Houbové rizoto


Rozpis pro 2 porce:
  • 130g rýže Arborio
  • 400ml vývaru (i z kostky; zeleninový nebo houbový)
  • 2 lžíce másla
  • půl cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 400g zpracovaných hub***
  • 50g strouhaného sýra
  • citrónová šťáva
***: Houby jsem použila z mrazáku. Byly z léta a prošly již úpravou (podušení na pánvi se sádlem, pepřem a solí) a byly zmrazené. Půjde to však i s čerstými, když přidáte s citronovou šťávou i sůl a pepř a použijete více másla.

Poznámka: Na pravé rizoto je zapotřebí kulatozrnná rýže a tak jsem koupila tuto. Krabice o hmotnosti 500g stála 42Kč.
V hrnci na lžíci másla osmahneme půl na drobno pokrájené cibule a na drobno nasekaný česnek. 


Po zesklovatění přidáme suchou rýži a necháme obalit každé zrníčko tukem.Poté přilijeme asi 2/3 vývaru a necháme vařit do vypaření tekutiny (kolem 10 minut).


Mezitím si vedle na pánvi rozpálíme lžíci másla a vsypeme houby, které ochutíme ještě citrónovou šťávou a necháme podusit do změknutí.


Když je tekutina z rýže vypařená, přidáme zbylý vývar a houby. Promícháme a přisypeme polovinu sýra. Na mírném ohni pak vaříme do změknutí rýže.


Nandáme na talíře a posypeme zbylým sýrem. Pro milovníky hub naprostý ráj!


Máte rádi houby? :)

10 komentářů:

  1. mňam, tohle si uvařím k večeři!! máš super blog, sleduji!

    OdpovědětVymazat
  2. zrovna dneska jsem si rikala ze mam nejakou chut na houby! perfektni tip, děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. miluju houby a zrovna vcera jsem take delala italske risoto:)

    OdpovědětVymazat
  4. houby zbožňuju, ale v rizotě je nemusím :-) ale vypadá to skvěle :-)

    OdpovědětVymazat
  5. houby teda moc ráda nemám, ale v tvém rizotu bych je snědla :D :P

    OdpovědětVymazat
  6. Jo, risotto miluju. Tolik uhlohydrátů v jednom se jen tak nevidí. Žampionové nejlepší, hráškové taky velký oblíbenec.

    OdpovědětVymazat
  7. Já se tady snad ještě naučím vařit, no to je naprosto dokonalý... Všechno chápu, vím, kde se to dá koupit... Vivat houby! Vivat tvůj blog!!

    stephaniepabian.blogspot.com

    OdpovědětVymazat